Jeżeli podejrzewasz u siebie reakcję alergiczną występującą po zjedzeniu produktu spożywczego zawierającego gluten, koniecznie przeczytaj niniejszy tekst i sprawdź, co dla Ciebie przygotowaliśmy.
Dieta bezglutenowa to coś dziś naprawdę bardzo pożądanego, bowiem jest na to moda i ludzie wierzą, że brak glutenu pozwoli im skutecznie, trwale, raz na zawsze zrzucić zbędne kilogramy i pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej zalegającej w postaci nieestetycznej oponki zwisającej na brzuchu. Niemniej jednak nie chodzi w diecie bezglutenowej o to, żeby odchudzała, ale żeby nie powodowała negatywnych skutków ubocznych związanych z typowymi reakcjami alergicznymi. Jeżeli masz alergię na gluten, faktycznie musisz z niego rezygnować, ale jeżeli nie – nic nie stanie się, kiedy go normalnie włączysz do swojej diety.
Jako typową dietę bezglutenową rozumie się taki program żywieniowy, który opiera się na sporej ilości produktów niezawierających chociażby minimalnej domieszki glutenu. Jako gluten z kolei traktuje się wiele rodzajów i gatunków zbóż, w tym pszenicę, żyto oraz jęczmień.
Nie jest też mile widziane kombinowanie z mieszanką wyżej wspomnianych zbóż oraz białek roślinnego pochodzenia. Warto sprawdzać skład pieczywa ale też i mąki. Dieta bezglutenowa jest polecana w szczególności osobom z celiakią, czyli tak zwaną chorobą trzewną. W tym przypadku osób dochodzi do nietolerancji pokarmowych, więc w konsekwencji zanikają kosmki jelitowe i w ten sposób nie może być w naturalny sposób wchłaniane wszystko to co wartościowe czerpane z produktów spożywczych.
Artykuł dzięki: