Termin cambridge odnosi się do popularnej od dawna diety odchudzającej, która opiera się na niskokaloryczności, dlatego też cieszy się ona aż tak dużym zainteresowaniem wśród osób chcących zrzucić zbędną tkankę tłuszczową. O tym, z jakich produktów stosując się tego programu żywieniowego warto zrezygnować, a co z kolei dietetycy opracowujący jadłospis Cambridge zalecają uwzględnić w jadłospisie, dowiesz się z poniższych częściach naszego wirtualnego poradnika dietetycznego.
Dieta ta jest jak już wyżej wspomnieliby, oparta na produktach spożywczych, które wcale nie są mocno kaloryczne, a przez to są lekkostrawne i szybciej się je trawi, niezależnie od tego, ile zjemy. Jest to dość restrykcyjny program żywieniowy, ale pozwala za to szybko i w pełni bezpiecznie zrzucić zbędne kilogramy. Ogólnie rzecz biorąc do żywienie wysokobiałkowe.
Jest to program niskotłuszczowy, który bazuje na zasadach dietetycznych wprowadzonych przez profesjonalistów sprzedających catering opierający się na redukcji kalorii.
Najważniejszym filarem diety Cambridge okazuje się między innymi mnóstwo kasz, makaronów, spore ilości owsianek, budynie, zupy, batony zbożowe, gotowe smoothie oparte wyłącznie na naturalnych składach, dnia mięsne – wyłącznie z chudego mięsa. Dieta cambridge dzieli się natomiast na dwa naczelne podtypy, a mianowicie na rodzaj diety brytyjskiej oraz amerykańskiej. Cechą szczególną jest tu zasada obniżenia kaloryczności- mówi się o paru etapach a więc jakieś pięćset kalorii, tysiąc a tysiąc pięćset kalorii oraz tysiąc pięćset kalorii.
Artykuł dzięki: