Dieta fasolowa

Diet jest obecnie tak wiele, że ciężko jest się konkretnie połapać w tym, która jest najlepsza w skutkach i najmniej wyniszczająca organizm ludzki, bowiem tyle ile rozmaitych przypadków odchudzających się i wcielających w swój dotychczasowy program żywieniowy zdrowe i zbilansowane posiłki, tym wiele sprzecznych i mieszanych opinii na temat dokładnie tych samych jadłospisów. Wśród bardzo ciekawych programów żywieniowych znajduje się natomiast modna ostatnimi czasy i zyskująca szerokie grono zwolenników dieta fasolowa. Na czym się opiera?
Dieta fasolowa bazuje na bogactwie różnorodnych roślin strączkowych. Jest to jadłospis bardzo wartościowy dla naszego organizmu, bowiem pełen cennych składników odżywczych. Wyróżnia się wielorakie odmiany i gatunki tego powszechnego w naszym kraju warzywa, więc naprawdę jest w czym wybierać i każdy może znaleźć odmianę idealna dla siebie i swych kubków smakowych. Fasola stanowi roślinę bobowata, która dzieli się na rodzaje zróżnicowane pod kątem kolorystyki- od czarnej, przez białą, beżową, z charakterystycznymi plamkami, zielona, czy nawet czerwoną i różową.

Do najpopularniejszych zalicza się z kolei fasolę białą, która cechuje się wielorakimi odmianami. Wśród tych rodzajów fasoli białej, które cieszą się zdecydowanie największa popularnością znajduje się fasola jaś, fasola perłowa, fasola haricot bean, fasola cannellini, fasola navy bean. Ta przedostatnia charakteryzuje się umiarkowanej wielkości ziarnami i można ją znaleźć w misce z zupą. Jest doskonałym dodatkiem do gulaszu, czy leczo bądź dań takich jak minestrone. W przypadku fasoli haricot bean z kolei warto wspomnieć o tym, że podobnie jak i navy bean to rośliny typowo angielskie, ponieważ dominują one w brytyjskich breakfast.
Artykuł dzięki: