Dieta a osteoporoza

Czy wydaje Ci się mało prawdopodobnym, aby za tak poważnymi problemami natury zdrowotnej stał niewłaściwy sposób żywienia? Jeśli uważasz, że to wyssany z palca mit i jedynie utrwalany powszechnie stereotyp, to Ty jesteś w dużym błędzie! Jednym z najważniejszych czynników mogących zarówno pozytywnie, jak i negatywnie wpłynąć na pacjentów zmagających się ze stanami osteoporozy okazuje się właśnie zbilansowana i zróżnicowana dieta.
Warto zróżnicować to co jemy, ale mając na myśli zwłaszcza podratowanie naszego układu kostnego. Potrzebujemy zupełnie zmienić styl życia, wpajając sobie zdrowe nawyki i wartościowe potrawy do poszczególnego menu posiłkowego. Warto wiedzieć, że osoby cierpiące na osteoporozę powinny koncentrować się na stosownej ilości wapnia w swojej codziennej diecie. Muszą więc spożywać dużo produktów opartych na wysokiej jakości mleku. Do tego, jedzmy jogurty i twarożek. Nie bez znaczenia jest też spożywanie migdałów, białej fasoli, napojów roślinnych oraz sezamu i jarmużu. Do tego istotne znaczenie ma wysoce zmineralizowana woda źródlana.

Wapń to ze względu na układ kostny zdecydowanie najistotniejszy składnik diety dla osób z osteoporozą bądź zagrożeniem wystąpienia tej choroby w przyszłości, niemniej jednak to nie jest jedyny i wyłączny składnik, na jaki trzeba zwrócić szczególną uwagę, koncentrując się na opracowywaniu codziennego programu żywieniowego. Równie istotne są witaminy takie jak K, czy C. Do tego nie zapominajmy o flawonoidach oraz miedzi, manganie, potasie, fosforze, witaminie D, fluorze czy cynku. Warto jeść rośliny strączkowe, orzechy, aby dostarczać odpowiednie porcje magnezu. Rezygnujmy zaś z białka w nadmiernej ilości, nikotyny, alkoholu i kofeiny.
Artykuł dzięki: